Cecília com a guaridora dels embruixats

El topònim de Santa Cecília està poc difós per Europa. 

I és significatiu que un dels escassos llocs que duen aquest nom és justament el vilatge de Sainte Cécile, de la rodalia de Cluny, centre del qual es troba a una hora i mitja a peu.

El nom de Santa Cecília correspon a una màrtir romana que probablement mai no va existir i són historiadors catòlics els primers a posar-ho en dubte. No obstant, relíquies de la suposada màrtir es conserven a Amiens i Mont-Saint-Quentin a França.

Diverses llegendes s'han forjat sobre la vida de tan dubtosa donzella. Una de ben estrambòtica, conservada en pobles de Catalunya endins, imaginava Cecília com a guaridora dels embruixats, mitjançant exorcismes, ritus o pregàries adreçats a alliberar del diable o dels mals esperits el cos del malalt.

Al terme montserratí de Marganell, al qual pertany el monestir de Santa Cecília, s'hi generà la llegenda segons la qual Cecília era el nom de la dama que hi havia al castell del poble. Ignorem com es van generar aquestes llegendes aparentment sense cap ni peus. És sabut, en canvi, que el món cristià substituí Polímnia, musa grega del cant sagrat, per Cecília, verge romana.

http://www20.gencat.cat/portal/site/patronatmontserrat.

    Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 05/10/2016 22:19