El Cavall Bernat

D'entre totes les agulles i singulars cingleres en destaca una per sobre les altres. És el Cavall Bernat, que cavalca entre els municipis de Marganell i Monistrol i que segons la llegenda, són el dimoni i el seu cavall convertits en pedra per la Mare de Déu. 

S'explica a la contrada que fa molt de temps, tant que Montserrat encara no estava habitada per monjos, ermitans ni penitents, enmig del rocam hi vivia un llenyataire que feia una vida pobra i miserable. Tenia per casa una barraca de fusta i sobrevivia tallant arbres, fent llenya i baixant-la penosament a Monistrol a vendre-la. Un vespre, quan es disposava a baixar al poble carregat amb el feix, se li presentà un home cavalcant un cavall gegantí que es va oferir a traginar-li la llenya fins la vall. Carregaren el cavall amb tanta llenya que ni es veia la bèstia, i el cavaller el va aviar tan sols dient-li: -Cavall Bernat, porta aquesta llenya a baix el Llobregat.

El cavall marxà corrent, i en poca estona tornà descarregat i disposat a fer tants altres viatges com fessin falta per traginar tota la llenya. L'amo del cavall, que no era sinó el Diable, va oferir-li la bèstia al bosquerol perdeu anys. El tracte era que durant aquest temps el pobre home n'havia de buscar un altre d'igual. Passats els deu anys li tornaria un i se'n podria quedar l'altre. Això si, sinó trobava cap cavall com el que li deixava, hauria de ser ell mateix qui marxés amb el camuflat dimoni. Amb l'ajuda del cavall el llenyataire no feia sinó tallar llenya mentre la bèstia la traginava aquí i allà, i en pocs anys començà a amassar una enorme fortuna.

Es casà i va tenir fills, i passà el temps fins que un bon dia se li presentà de nou el cavaller. Ja havien passat deu anys i el Diable venia a cobrar-se la seva part del pacte. El llenyataire no havia trobat cap altre cavall com aquell, així que el dimoni prengué l'home per endur-se'l amb ell. El pobre home s'adonà que el gentil oferiment d'aquell cavaller no fou sinó un acte mal intripa tencionat del dimoni disfressat. La seva muller, en comprendre el que passava demanà ajuda a la Moreneta,i ho feu amb tant fervor que la Mare de Déu, convertí el Diable en pedra. Pels segles dels segles romandrà el ferotge Cavall Bernat immòbil i palplantat en aquest lloc.

 

    Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 05/10/2016 22:19