Visita Marganell

Marganell és un petit municipi de 311 habitants i una extensió d'uns 13,5 km2, que al segle XIX prengué el nom oficial de Santa Cecília de Montserrat, el qual es mantingué fins el 1982.

Està situat a la vall de la riera del seu nom, al vessant septentrional de Montserrat. Limita al nord amb els municipis de Sant Salvador de Guardiola, Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet, a l'est amb Castellbell i el Vilar i Monistrol de Montserrat, i al sud i a l'oest amb el Bruc (Anoia).

El territori s'estén a banda i banda de la riera, i per la dreta comprèn una bona part del massís montserratí, des del sector de les Agulles i els Frares Encantants fins a Sant Jeroni. 

Forma part de la comarca de Bages i el seu territori, que s'estén pels vessants septentrionals del massís, oscil·la entre els 250 m sobre el nivell del mar, de la riera de Marganell fins els 1.236 m del cim de Sant Jeroni.

Dades generals

  • Població (2011): 311 habitants
  • Superfície: 13.5 km2
  • Altitud: 291m.
  • Longitud (º): 1,793431
  • Latitud (º): 41,641817
  • Comarca: Bages

El poble

Marganell és un municipi molt sensibilitzat vers les fórmules de turisme sostenible que en el seu cas tenen com a base la tranquil·litat, la cultura , les tradicions i el respecte per la natura.

Marganell ens ofereix la possibilitat de gaudir del paisatge majestuós del massís montserratí, recórrer els itineraris romànics que inclouen l'antic monestir de Santa Cecília, l'església de Sant Esteve , i el modern monestir de Sant Benet, de monges benedictines.

La terra

Marganell brinda al visitant, a l'hora dels àpats, l'oportunitat d'assaborir l'autèntic Mató de Montserrat d'elaboració casolana i la mel també elaborada en aquestes contrades, que és enviat diàriament a Barcelona i també venut per les pageses al petit mercat de Montserrat, on també s'ofereixen productes que provenen dels horts i granges de la vila, com ara els cigrons, les mongetes de ganxet, el tomàquet de color rosa, el formatge o les herbes aromàtiques.