Festes i fires

Festa del Panellet

La Festa del Panellet es celebra el segon diumenge de maig. El seu origen data del segle XVII, però no apareix un manuscrit referent a la festa fins el 13 de maig de 1707, dia de Sant Isidor. S'hauria instaurat poc després de la pesta que hi hagué en aquesta regió l'any 1652.

Actualment a la Festa del Panellet els infants del poble arriben en processó, dalt de carruatge, des de la masia de cal Pere Jan, fins a la plaça de l'església, acompanyats per la cobla. Tot seguit es fa la missa i en acabar, la canalla es disposa a ballar el típic ball de plaça, o del panellet. S'obsequia als vilatans i assistents amb un pa, mentre es ballen sardanes.

El dissabte abans d'aquesta festivitat s'organitza una caminada des de el nucli del poble fins al Monestir de Sant Benet on compartim amb la comunitat religiosa una arrossada.

Festa Major

La Festa Major de Marganell es celebra l'onze de setembre, fent diverses activitats amb la participació de tot el poble, caminada popular, bicicletada, campionat de Botifarra memorial Jaume Costa, campionat de parxís, el Centre d'Esports Marganell fa el partit de futbol amistós coma inici de temporada mentre els nens i nenes gaudeixen de castells inflables i banys d'escuma a la pista poliesportiva.

Al vespre es fa el sopar de festa major a la plaça de l'església sempre acompanyats de música en directe per acabar amb el ball de festa.  

Festa de la Verema

I a Cal Pere Jan ens obre les seves portes per fer la  Festa de la Verema on nens i nenes cullen el raïm a les seves vinyes per trepitjar-lo entre tots els assistents i veure'ns els most, per acabar en Pere Jan ens prepara un berenar per tots .

Santa Cecília

El 22 de novembre, festa local. Aquest dia tots els veïns assistim a la missa que el mossèn del poble  fa  a l'església de Sant Esteve en honor a la nostra Patrona Santa Cecília i ens hi acompanya la Coral de Castellbell.

Un cop acabada fem un pica pica a la Sala polivalent del cafè, amb les aportacions culinàries que han dut cada un dels assistents.

Tast de la Cuina de la Llenega 

El tast es fa el darrer cap de setmana de novembre  on els restauradors de Marganell ens delecten amb les seves propostes culinàries i la reina del plat és la llenega.

Enguany s'ha celebrat el dissabte 24 de novembre al vespre, hi han participat  els restaurats de Marganell, Cal Font, Cal Jaume, El Casot, el Racó, Cal Pere Jan , el Cafè de Marganell , així com  l'Agrobotiga del poble amb els productes de la terra com el mató i la mel i la parada de bolets d'en Josep Ginestà . Situats tots amb diferents carpes  al carrer de Sant Esteve on tots els visitants han pogut gaudir de les degustacions, acompanyades dels vins de la cooperativa de Salelles. Aquesta fira al carrer ha estat amenitzada amb Jazz en directe per part del músic de Marganell Celestí Vall.

El Pessebre Vivent

Es va començar el  2009, sorgint d'una proposta del jovent  de Marganell. Es fa el 26 de desembre a les 5 de la tarda  amb la participació de voluntaris de tot el municipi. Al llarg d'aquest tres anys s'ha anat ampliant on grans i petits recreen diferents escenes del pessebre per diferents racons del centre del poble.

Per fer passar el fred els pastors reparteixen tassetes de caldo i pa torrat.

També  hi tenim un convidat d'excepció el Patge Faruk emissari dels tres Reis d'Orient que recull les cartes de tos els nens i nenes assistents.

La Cavalcada de Reis

Es fa el 5 de gener a partir de les 5 de la tarda. Ses Majestats acompanyats pels seus patges i d'un bon grup d'Àngels   recorren el municipi amb torxes enceses ,  avisant amb coets de la seva arribada a les diferents parades que es fan.

La primera parada és a la petita església del Mas de la Calsina on els nenes i nenes d'aquest zona reben els  regals de la mateixa ma dels Reis, un cop acabat el repartiment tota la comitiva és acollida amb coca i vi sota el mateix porxo del Mas. Tot seguit es reprèn la marxa  cap a al Monestir de Sant Benet , tota la comunitat de monges benedictines reben als reis , es fa un petit parlament dins la seva església en acabar es passa  a una sala on es pot  compartir  un petit refrigeri amb torrons i neules. Per acabar Ses Majestats els Reis van a veure els avis que hi ha a la   residencia  Temps d'Or  i tot seguit   arriben a  l'església de Sant Esteve per repartir els seus regals a tots els nens i nenes de Marganell.

Imatges i vídeos

Els Gegants, Cecilía i EsteveFesta del panellet
    Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 01/12/2021 13:49