La ruta de la riera de Marganell

inici: Ctra. BV-1123 (caseta de fusta)  
08298 Marganell 

Durada: 25 min
Distància: 1,7 km
Dificultat: Baixa

Aquest itinerari és planer i curt, ideal per passejar i parar-se a contemplar la bellesa de la riera, la vegetació, els ocells i els amfibis de l'entorn, sota l'atenta mirada de la Muntanya de Montserrat.

Sortirem des de la caseta de fusta, portal d'informació del Parc Natural al municipi de Marganell, on ens podrem aturar per rebre informació variada del territori.

La caseta de fusta allotja entre les seves parets l'actual agrobotiga de Marganell, un expositor dels productes que s'elaboren al territori integrat pels portals d'entrada a Montserrat (el Bruc, Collbató, Marganell i Monistrol de Montserrat). Hi trobarem des de l'apreciat mató de Montserrat, elaborat pels matoners de Marganell fins als cigrons de Vilamarics, oli, mel, embotits, tomàquets de color rosa o vi.

Un cop deixem la caseta de fusta agafarem la carretera direcció Castellbell i el Vilar fins al pont de fusta, que creuarem per arribar a l'altra banda de la riera i descobrir el motiu d'aquest petit itinerari. Teniu la possibilitat d'agafar el camí que trobareu tot just després del pont i enfilar la muntanya fins a arribar al turó de la senyera, on hi ha ubicat un panoràmic de la muntanya de Montserrat. El desnivell és important però el paisatge que trobareu mereix l'esforç (si escolliu aquesta opció, desfeu el camí i situeu-vos al pont de fusta, d'esquena al poble).

El pont de fusta, conegut d'antuvi com el pont de cal Janet, va ser construït arran dels aiguats de l'any 2000 que es van endur l'antic pont, i s'ha convertit, a data d'avui, en el nexe d'unió entre la muntanya i el poble.

Des d'aquest punt, podrem començar a observar la varietat d'animals que viuen de la riera, segons l'època de l'any en què la visitem. De peixos en veurem tot l'any, sobretot als tolls més esclarissats de vegetació, però en destaquem el barb.

A l'època més càlida notarem la presència destacada de l'oreneta cuablanca (delichon urbic) a i de l'oreneta vulgar (hirundo rústica), ocells que busquen insectes pels entorns. També trobarem a la riera i als torrents que hi desemboquen i a l'estiu, l'abellerol (merops apiaster), un ocell força vistós. Entre d'altres espècies també trobarem molta presència de granota verda (rana perezi). Menys comuna és la reineta (hyla meridionalis), amfibi propi també d'aquests ambients. Amb sort també veurem un simpàtic mamífer d'hàbitats nocturns, l'eriçó (erinaceus algirus), als horts més propers a la riera.

Girarem a l'esquerra passant per sota el pont i continuarem el sender paral·lel a la riera. Poc més endavant tornarem a creuar la riera per les passeres ubicades a l'indret amb aquesta finalitat que ens duran fins a la font de Ferro, on podrem parar per fer un glop. Pujarem les escales i agafarem el camí de l'esquerra.

Al llarg del recorregut observarem la comunitat de boga, de l'espècie (Typha angustifolia), formant herbassars densos que arrelen dins de l'aigua de la riba de la riera; jonqueres com les de jonc boval (scirpus holoschoenus), freqüents en zones amb aigua freàtica força superficial.

Acompanyant-los, veiem una mata petita de tija prima i allargada, que amb grans poblacions formen una làmina densa sobre l'aigua, és (Ceratophillum demersum). A l'època càlida i en àrees de poca fondària i poc corrent trobem la comunitat de creixen bord (apium nodiflorum), típic de sòls fangosos humits i en aigües carregades de substàncies nitrogenades. Just abans d'arribar a la font de Ferro veurem una destacada població d'(Equisetum talmateia), cua de cavall grossa. A la vessant enlairada ens acompanya en tot el camí una roureda de roure martinenc (Quercus humilis) en procés de recuperació i expansió.

Just a mà esquerra creuarem novament la riera, per les passeres, fins a arribar a la font d'en Bisbal. No gaire més enllà veurem el saltant d'aigua i gaudirem d'un dels tolls més apreciats de Marganell. Bon lloc per gaudir, reposar, contemplar i sentir la tranquil·litat de l'entorn.

La gent del poble antigament, en les èpoques més caloroses de l'any, anava a banyar-se a aquest toll conegut com la "piscina" de Marganell. 

Desfarem el camí passant pel costat dels horts fins a arribar novament a la caseta de fusta, punt d'origen del nostre recorregut.

Advertència: en les èpoques més plujoses aquest itinerari no es pot fer. Per a més informació contacteu amb el 93 835 71 21 (Agrobotiga. Caps de setmana i festius) o 93 835 70 63 (Ajuntament de Marganell. De dilluns a divendres de 10 a 14 h).

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 26/03/2015 18:42