Mató i altres productes
Avui dia el poble del mató per excel·lència és Marganell, segons consta escrit els Marganellesos varen ser els primers en pujar al mercat de Montserrat a vendre aquest producte tant apreciat.
Des de l'Edat Mitjana, el mató ha estat un dels postres tradicionals de Catalunya. En el primer llibre de cuina catalana, el Llibre de Sent Soví, del segle XIV, ja es parlava de les diferents combinacions que el mató ofereix:, amb mel, amb sucre ,picat en un morter i banyat en aigua de tarongina, amb confitures, etc.
El mató és un tipus de formatge fresc amb menys greix que la majoria dels altres formatges. Es fabrica artesanalment fent bullir la llet i coagulant-la. La manera més típica de degustar el mató és acompanyant-lo amb mel.
Tot seguit hi teniu les adreces on poder comprar aquets productes:
Ca la Pruvi
Som una formatgeria al vessant nord de la muntanya de motserrat, construïda asl baixos d'una de les cases de pag`s més antigues del nucli de Marganell. Nosaltres, l'Alexandra i en Roger, ens agrada viure aventures formatgeres! Fem un formatge 100% artesà amb llet de ramats catalans i apostant pel desembolupament i sostenibilitat del territori. EL nostre objectiu és oferir creativitat i passió.
Instagram: @calapruvi
Cal FlorÃ
Mató de Montserrat, formatge fresc, fet amb llet de vaca i cabra, flams de mató, pastís de formatge.
Cal Pujolet
Formatgeia visitable, que des de fa 5 generaacions es dedica a l'elaboració de mató de Montserrat. Actualment, també elabroren formatges madurats, formatge fresc, i derivats làctics com el flam i el pastís de mató.
Instagram: @calpujolet
Can FermÃ
A Can Fermí continuem elaborant el mató, juntament amb formatges i pastissos, al poble de Marganell. Aquests productes purament artesanals s'elaboren amb llet prominent de la Catalunya Central.